Artykuły: Zdrowie
• Dzień Zdrowych Dziąseł: co dziąsła mówią o Twoim zdrowiu?
Polskie Towarzystwo Periodontologiczne zwraca uwagę na higienę jamy ustnej Polaków.
2024-05-10
• Zdrowy styl życia może zrównoważyć wpływ genów skracających życie
Zdrowy styl życia może w ponad 60 proc. zrównoważyć wpływ genów skracających życie – wynika ze szczegółowej analizy wyników kilku dużych,...
2024-05-03
• Laseroterapia skutecznie wspomaga farmakologię w leczeniu chorób skóry
W krajach Unii Europejskiej, Wielkiej Brytanii, Norwegii i Szwajcarii na choroby skóry może cierpieć nawet 195 mln osób: 10 proc. z nich na...
2024-05-02
• Grillowanie nie jest najzdrowszą formą przygotowania posiłku
Grillowanie tłustych mięs i kiełbas nie jest zdrową formą przygotowywania jedzenia. Są grupy osób, którym tak przygotowane potrawy zdecydowanie się...
2024-05-01
• Grillowanie nie jest najzdrowszą formą przygotowania posiłku
Grillowanie tłustych mięs i kiełbas nie jest zdrową formą przygotowywania jedzenia. Są grupy osób, którym tak przygotowane potrawy zdecydowanie się...
2024-05-01
• Naukowcy szukają chętnych, którzy razem z nimi opracują recepturę na produkt mleczny
Naukowcy z Olsztyna poszukują chętnych do współpracy przy tworzeniu produktu mlecznego. Produkt ma odpowiadać na potrzeby osób zmagających się z...
2024-04-28
• Ponad 20 ton jeżyn z Serbii zatrzymanych na granicy
Kontrolerzy Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie uniemożliwili wprowadzenie na polski rynek prawie 21 ton jeżyn...
2024-04-19
• Śmieciowe jedzenie może w młodości uszkadzać mózg
Badanie na szczurach wskazało, że jedzenie tzw. śmieciowej żywności w młodym wieku prowadzi do zaburzeń pamięci, które się nie cofają. Pomóc może...
2024-04-19
• Lekarze przeprowadzają przełomowe operacje wad ortognatycznych
Przeprowadzamy pierwsze w Polsce, a nawet na świecie, operacje wad ortognatycznych - z mikrometryczną precyzją, przy użyciu dostępnej i taniej...
2024-04-16
• W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało
Narażenie na tzw. wieczne chmiekalia, wynikające ze spożywania ryb i owoców morza wydaje się być niedoszacowane – informuje pismo „Exposure and...
2024-04-14