Czy ice tea jest zdrowe?
fot. nadesłane
Koncerny spożywcze stale zapewniają nas, że napoje herbaciane typu Ice Tea zawierają naturalne źródło przeciwutleniaczy (AOX), które mają właściwości zdrowotne i pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie. Reklama super orzeźwienia w upalne dni działa na naszą wyobraźnię, a jednocześnie zapewnia o absolutnie naturalnym składzie, dzięki czemu regularne picie tej herbaty pozwala zadbać o dobrą kondycję oraz zachować młodość i urodę. Ale czy tak jest faktycznie?
REKLAMA
Badania wykazały, że polifenole i inne antyoksydanty zawarte w herbacie mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. Jednak nie spodziewajmy się znaleźć wielu polifenoli w butelkowanych napojach herbacianych dostępnych na rynku, jak np. Ice Tea. W badaniu przeprowadzonym w sierpniu 2010 r. przez Amerykańskie Towarzystwo Chemii udokumentowano, że wiele z nich zawiera mniej polifenoli niż pojedyncza filiżanka domowej roboty zielonej lub czarnej herbaty.
Niektóre z wspomnianych napojów mają bardzo mało korzystnych związków, także trzeba by wypić ok. 20 butelek, aby uzyskać taką samą ilość zawartych w nich polifenoli, co w jednej filiżance gorącego naparu. Ponadto napoje te zawierają bardzo duże ilości cukru, więc jeśli chcesz dostać zastrzyk polifenolowy napij się gorącej herbaty, a jeśli czujesz pragnienie, zaspokój je czystą wodą.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelau.pl
Niektóre z wspomnianych napojów mają bardzo mało korzystnych związków, także trzeba by wypić ok. 20 butelek, aby uzyskać taką samą ilość zawartych w nich polifenoli, co w jednej filiżance gorącego naparu. Ponadto napoje te zawierają bardzo duże ilości cukru, więc jeśli chcesz dostać zastrzyk polifenolowy napij się gorącej herbaty, a jeśli czujesz pragnienie, zaspokój je czystą wodą.
Aneta Strelau mgr dietetyki klinicznej, certyfikowany europejski specjalista leczenia otyłości (cert. SCOPE), Członkini Europejskiej Federacji Stowarzyszeń Dietetyków DIETS/ EFAD, Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i Na Diecie Bezglutenowej, Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, wiceprezes Fundacji promującej sport wśród dzieci i młodzieży „Warszawska Asocjacja Rugby. Właścicielka Poradni ,,Dietetyki Klinicznej Strelau”, Autorka ,,Poradnika dietetycznego dla Pacjenta z cukrzyca 2 cz. I” Poradnika dietetycznego dla Pacjentów z cukrzyca 2 cz. II” , ,, Dieta dla Dziecka”, ‘’Żywienie osób starszych w praktyce”. Specjalista w zakresie leczenia otyłości oraz dietoterapii chorób autoimmunologicznych dzieci i dorosłych. Zajmuje się również poradnictwem dla dzieci objętymi opieką specjalistycznych poradni zaburzeń neurorozwojowych na terenie Warszawy. Wykładowca, uczestniczka licznych kongresów dotyczących żywienia klinicznego i chorób metabolicznych. Ekspert w licznych kampaniach edukacyjnych, w programach TV oraz w audycjach radiowych.
www.strelau.pl
PRZECZYTAJ JESZCZE