Czy kolejna pandemia jest nam podawana na talerzu? Compassion Polska pokazuje system produkcji żywności przez pryzmat Covid19
Organizacja Compassion Polska opublikowała nowy, szczegółowy raport o znamiennym tytule: „Czy kolejna pandemia jest nam podawana na talerzu?”. Zbadała w nim wpływ rolnictwa przemysłowego i hodowli zwierząt w powstawanie i rozpowszechnianie pandemii oraz chorób odzwierzęcych u ludzi.
REKLAMA
W raporcie zostało podkreślone, że hodowla przemysłowa zwierząt nie jest rozwiązaniem oraz, iż należy odrzucić błędne argumenty o tym, że tzw. „mokre targi” należy zastąpić intensywną hodowlą zwierząt, aby zapewnić tanią żywność wciąż rosnącej światowej populacji. W raporcie dostarczono dowodów podkreślających pilną potrzebę odejścia od intensywnej hodowli przemysłowej zwierząt, zmniejszenie produkcji mięsa i zastąpienie aktualnego, niewydolnego systemu produkcji naszej żywności rolnictwem agroekologicznym i regeneracyjnym. Compassion Polska podkreśla, że takie rozwiązania zapewnią nam bezpieczną przyszłość.
Małgorzata Szadkowska, prezeska Compassion Polska mówi: Czołowi eksperci zgadzają się, że intensywna hodowla zwierząt może wywołać kolejną globalną pandemię. Nasz raport bada zależności i odsłania wszystkie powody, dla których po prostu musimy odejść od przemysłowej produkcji zwierzęcej do alternatywnego systemu żywnościowego, który będzie bezpieczny dla zdrowia ludzkiego, dobry dla naszej planety i dla zwierząt.
Potrzeba zmiany nigdy nie była tak istotna i pilna. Utrzymanie wadliwego globalnego systemu żywnościowego czy pomysły na jeszcze większą intensyfikację rolnictwa po kryzysie Covid19 to bardzo złe i krótkowzroczne myślenie. Trzy na cztery nowe choroby zakaźne u ludzi pochodzą od zwierząt: grypy świńska i ptasia czy Ebola to tylko przykłady. Od 30 lat borykamy się z problemem braku nowych antybiotyków, a dla lekarzy staje się wyzwaniem leczenie prostych chorób, bo przez nadużycia na zwierzęcych fermach pojawiły się superbakterie oporne na leki, którymi dysponujemy.
Tracimy bioróżnorodność i wycinamy lasy po to, żeby ziemię obsiać zbożem, którym potem karmimy zwierzęta gospodarskie. Jesteśmy w punkcie zwrotnym w historii i bardzo potrzebujemy sensownego planu działania, który zostanie przyjęty i wdrożony przez instytucje globalne, ale też i przez rządy krajowe.
W raporcie:
Małgorzata Szadkowska, prezeska Compassion Polska mówi: Czołowi eksperci zgadzają się, że intensywna hodowla zwierząt może wywołać kolejną globalną pandemię. Nasz raport bada zależności i odsłania wszystkie powody, dla których po prostu musimy odejść od przemysłowej produkcji zwierzęcej do alternatywnego systemu żywnościowego, który będzie bezpieczny dla zdrowia ludzkiego, dobry dla naszej planety i dla zwierząt.
Potrzeba zmiany nigdy nie była tak istotna i pilna. Utrzymanie wadliwego globalnego systemu żywnościowego czy pomysły na jeszcze większą intensyfikację rolnictwa po kryzysie Covid19 to bardzo złe i krótkowzroczne myślenie. Trzy na cztery nowe choroby zakaźne u ludzi pochodzą od zwierząt: grypy świńska i ptasia czy Ebola to tylko przykłady. Od 30 lat borykamy się z problemem braku nowych antybiotyków, a dla lekarzy staje się wyzwaniem leczenie prostych chorób, bo przez nadużycia na zwierzęcych fermach pojawiły się superbakterie oporne na leki, którymi dysponujemy.
Tracimy bioróżnorodność i wycinamy lasy po to, żeby ziemię obsiać zbożem, którym potem karmimy zwierzęta gospodarskie. Jesteśmy w punkcie zwrotnym w historii i bardzo potrzebujemy sensownego planu działania, który zostanie przyjęty i wdrożony przez instytucje globalne, ale też i przez rządy krajowe.
W raporcie:
- stwierdzono, że 70% antybiotyków na całym świecie stosuje się w hodowli zwierząt, głównie w sektorze przemysłowym co powoduje oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe u zwierząt, która z kolei skutkuje brakiem skuteczności kluczowych leków w medycynie ludzkiej,
- podkreślono niebezpieczeństwo związane z zoonozami, czyli chorobami odzwierzęcymi
- stwierdzono, że zwierzęta hodowlane powinny być postrzegane jako istoty czujące, a nie maszyny produkujące naszą żywność,
- zbadano, w jaki sposób można przejść do hodowania zwierząt gospodarskich w systemach „zorientowanych na zdrowie”, w których dobrostan oraz zdrowie będzie integralnym elementem
- zbadano politykę gospodarczą i środki potrzebne do ukierunkowania nas na regeneracyjne rolnictwo i sprawiedliwy system żywnościowy,
- podkreślono korzyści zdrowotne, klimatyczne i środowiskowe wynikające ze zmniejszenia spożycia mięsa i innych produktów odzwierzęcych,
- stwierdzono, że żywność należy traktować jako dobro publiczne, a nie towar zbywalny.
PRZECZYTAJ JESZCZE